Boeing hervat de productie van de beruchte 737 MAX

Betekent de grote COVID-ravage het bankroet voor vele vliegmaatschappijen, voor de grootste vliegtuigbouwer ter wereld, lijkt het een geschenk uit de hemel. Walt Odisho, de vice-president van Boeing, kondigde onlangs aan dat de fabricage van de geplaagde MAX terug opgestart wordt na vijf maanden stilstand.

Boeing Max 

In december besliste Boeing om de laaste telg van het meeste succesvolle vliegtuigmodel ooit, stil te leggen na onthullingen in de media over geknoei met de certificatie van het nieuwe vliegtuig, dat in 2018 en 2019 bij twee dodelijke crashes betrokken was. 

Boeing had in 2019 meer dan 5.000 MAX’en in het orderboek staan, maar die orders werden één na één geschrapt toen het publieke vertrouwen in het vliegtuig naar het nulpunt zakte en de autoriteiten de certificatie bleven uitstellen, door nieuwe technische mankementen die aan het licht kwamen. Boeing dook in 2019 dan ook voor het eerst in dertig jaar in de rode cijfers (een verlies van 600 miljoen dollar t.o.v. 10 miljard winst in 2018).

 Dan begin 2020 kwam de grote COVID19-pandemie die de hele vliegtuigindustrie aan de rand van het bankroet bracht. Wie dacht dat Boeing nu failliet zou gaan had het mis. Trump had alvast een spaarvarken van 2 biljoen dollar klaarstaan voor noodlijdende Amerikaanse bedrijven en Boeing dacht in eerste instantie eveneens aan te kloppen bij Uncle Sam voor 60 miljard dollar overheidssteun. 

Maar nog maar eens bleek dat het vertrouwen en de publieke perceptie belangrijker zijn dan de naakte zakencijfers en de technische puinhoop van de Boeing MAX. Amerikaanse privé-investeerders, geruggesteund door de Amerikaanse schatkist, schreven in voor 25 miljard dollar op nieuwe Boeing-obligaties, waarmee de vliegtuigbouwer uit Seattle prompt weer gekapitaliseerd werd en zelfs geen overheidssteun nodig had. De pensioenfondsen en andere hedge-funds beseften maar al te goed dat Boeing al een wereldspeler is sinds de Eerste Wereldoorlog en dat het nog altijd de grootste Amerikaanse exporteur is. 

Voor Boeing was Covid19 een seizoensgriep, waaruit het afgeslankt (16.000 werknemers werden ontslagen) en versterkt uitkomt. Ook Airbus heeft zware verliezen opgetekend en andere “concurrenten” zoals Embraer en Bombardier verdwenen van de markt. 

Hiermee is het duopolie in de burgerluchtvaart definitief gevestigd, dit wil zeggen, tot dat de Chinezen hun Comac eindelijk van de grond krijgen. Het Chinese staatsbedrijf heeft na veel vertraging twee modellen ontwikkeld (de middelgrote ARJ21 en de C919, een potentiële concurrent van de A320 en de B737) maar na die zullen voorlopig alleen in China klanten vinden. 

De moraal van het verhaal lijkt te zijn -om het met de woorden van Madonna te zeggen- dat Covid19 “de grote gelijkmaker” werd in de luchtvaartwereld. Iedereen deelde in de malaise van het terugvallen van 90% van het passagierstransport. Maar Boeing heeft dan net weer een grotere reddingsband om boven water te blijven. 

En door het virus is de computer crash van de Boeing 737MAX stilletjes naar de achtergrond van het nieuws gedrongen. Men kan zich inbeelden dat de passagiers die na een half jaar quarantaine weer mogen vliegen, niet gaan zeuren over het model van het toestel waar ze opstappen. Het feit dat er met de Boeing737MAX in het eerste jaar 350 doden vielen, zal dan ook snel een feit worden voor de pre-Covid statistieken. 

 

*Tom Dieusaert schreef in 2017 het baanbrekende boek Computer Crash (Bitbook) waarin werd gewaarschuwd voor fatale ongelukken als die van de Boeing 737 MAX - bestellen? https://bit.ly/3eLrTqu


Geef commentaar

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.