Paniek in de cockpit voor de crash in Nepal

De Bombardier Dash 8 van de Bengalese vliegtuigmaatschappij US Banga die op 12 maart crashte in de Nepalese hoofdstad Kathmandu had problemen om de juiste landingsbaan te vinden. Het vliegtuig met 67 passagiers aan boord en 4 bemannningsleden crashte voorbij de luchthaven op een grasveld.
Volgens de lokale autoriteiten zijn er naar verluidt al minstens 50 inzittenden omgekomen. Vlucht BS 211 was op weg van Dhaka (hoofdstad Bangladesh) naar Kathmandu en had de finale approach ingezet en toen ze van de controletoren de toestemming kregen om te landen op landingsbaan 02. Plots zwenkte het vliegtuig naar links, waarna de crew toestemming vroeg om te landen op landingsbaan 20. Blijkbaar konden de piloten deze landingsbaan niet visualiseren(“negative” was het antwoord op de vraag van de controletoren), waarna landingsbaan 02 opnieuw werd vrijgemaakt. Maar het vliegtuig schoot van de landingsbaan 02 en vloog in brand. Het is nog niet duidelijk of er technische problemen waren met de Bombardier vooraleer de landing werd ingezet.
De Tribhuvan luchthaven van de Nepalese hoofdstad – niet te verwarren met de Himalaya-airstrip van Lukla (Nepal), één van de tien gevaarlijkste luchthavens ter wereld - heeft niet bepaald een goede reputatie op gebied van veiligheid. De voorbije acht jaar deden er zich niet minder dan 4 dodelijke vliegtuigongelukken voor met kleinere passagiersvliegtuigen. Volgens luchtvaartspecialisten geciteerd in Aerotime, is dit te wijten aan een gebrekkige piloten opleiding en slecht onderhoud.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published