Drie nieuwe architectuurwandelingen rond Joseph Diongre

Tijdens de officiële boeklancering van Joseph Diongre 1878-1963. Le style Beau-Arts à l’épreuve du modernisme / Over Schone Kunsten en modernisme’ in Flagey hebben auteurs Herman Mennekens en Axel De Backer details vrijgegeven over 3 aankomende Diongre-wandelingen in Schaarbeek, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Gillis, Vorst. De auteurs van het boek zullen zelf de wandelingen gaan becommentariëren.

De boeklancering was een initiatief van Het Willemfonds Brussels Gewest en uitgeverij Bitbook in samenwerking met urban.brussels en in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het kabinet van Brussels staatssecretaris bevoegd voor Erfgoed, Pascal Smet. Door het commercieel succes van deze publicatie heeft de uitgeverij reeds een herdruk aangekondigd van het boek.

Koop het boek : https://www.bitbook.be/collections/frontpage/products/joseph-diongre-1878-1963

De eerste architectuurwandeling staat begin september geprogrammeerd in Schaarbeek. Nadien zijn er nog wandelingen in Sin-Jans-Molenbeek, Vorst en Sint-Gillis.

  • Schaarbeek, Eclecticisme en Art Nouveau

Het Eclecticisme - het combineren van kenmerken van verschillende bouwstijlen of kunststromingen tot een bevallig geheel - behoort tot een van de veelvuldig gehanteerde bouwstijlen van architect Diongre. Ook subtiele Art nouveau-invloeden sieren sommige van zijn bouwwerken in Schaarbeek, een gemeente waar hij veel projecten realiseerde, en waar hij tevens meermaals gelauwerd werd voor zijn stijlvolle realisaties. 

 Zondag 04 september 2022 om 14u30. Afspraak aan de hoofdingang van het gemeentehuis van Schaarbeek, Collignonplein.

 

  • Sint-Jans-Molenbeek, Modernisme en een Tuinwijk 

De modernistische kerk van de hand van Diongre tekent de skyline van het hart van de gemeente. Met Molenbeek - reeds in de eerste helft van de 20ste eeuw in volle expansie - had hij bovendien een bevoorrechte relatie. Hij ontwierp er ook tal van sociale wooneenheden en een pittoreske Tuinwijk die tot op vandaag zijn naam draagt. 

Zondag 25 september 2022 om 14u30. Afspraak aan het hoofdportaal van de St.-Jan-de-Doperkerk, Gemeenteplein.

 

  • Vorst en Sint-Gillis, sociale woningbouw en Art Deco.

De opdrachtgevers van Diongre waren erg divers: lokale overheden, sociale coöperatieven, kunstenaars, politici en welstellende burgers. In Sint-Gillis tekende Diongre robuuste sociale wooneenheden, voorzien van eigentijds comfort, terwijl hij in Vorst enkele opmerkelijke, burgerlijke Art Deco-woningen realiseerde. 

 

Zondag 23 oktober 2022 om 14u30. Afspraak aan het hoofdportaal van de Sint-Augustinuskerk, 'Hoogte Honderdplein', Vorst.

 

 

Praktisch:

 

Deelnameprijs: 5 EUR p.p. (-18-jaar: gratis)

Inschrijven is verplicht via suzanne.terhaar@willemfonds.be uiterlijk 1 week voor de wandeling.

De wandelingen duren telkens ca. 2 uur en worden afgesloten met een drankje, aangeboden door het Willemsfonds en uitgeverij Bitbook.

 

 

 

 


Geef commentaar

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.